علت ایجاد حس خوب ماساژ فوق ریلکسی

در مقاله قبلی، توضیحی کلی در رابطه با اسپاسم عضلانی، نقاط ماشه ای( Trigger Poins) تریگر پویت ها، دادیم. در این مقاله به تشریح نقاط درد و علت بوجود آمدن آن می پردازیم. 

نخست علت لذت بخش بودن ماساژ! واقعا چه اتفاقی رخ می دهد که موقع ماساژ گرفتن، حالمان خوب می شود و حس ریلکسی و آرامش به ما دست می دهد؟!گاهی حتی موقع ماساژ گرفتن، به خواب کوتاه و لذت بخشی می رویم که از آن بعنوان ماساژ فوق ریلکسی نیز یاد می شود اما اینکه چه اتفاقی هنگام ماساژ رخ می دهد؟ 

معمولا یک ماسور دوره دیده، پس از بررسی وضعیت جسمی ماساژ گیرنده، با چند حرکت ساده، شروع به گرم کردن عضلات و سپس ماساژ می پردازد. با فشار بر روی عضلات و استفاده از تکنیک‌های ماساژ، جریان خون در عضلات افزایش یافته و بدن در حالت ریکاوری قرار می گیرد. اما فقط این نیست بلکه تغییرات هورمونی هم در بدن اتفاق می افتد. ماساژ باعث ترشح هورمونی به نام اندورفین در بدن می شود که از آن بعنوان مسکن طبیعی بدن یاد می شود.این هورمون در غده هیپوفیز ترشح می شود و باعث تسکین درد در بدن می شود. با ایجاد فشار در عضلاتی که دچار گرفتگی و اسپاسم شده اند، دردی دوست داشتنی حس می شود که این درد پیامی را به مغز می فرستد و ما متوجه ایجاد فشار در نقطه ای که درد داشته است، می شویم و این درد باعث ترشح این هورمون می شود. ( درواقع با ایجاد فشار و تحریک نقطه ای که درد می کند). علاوه بر این، حس ماساژ که از تماس دست ماسور با بدن ماساژگیرنده ایجاد می شود، باعث ترشح هورمون دیگری به نام سروتونین که یک هورمون شادی آور می باشد، می شود. کاهش هورمون سروتونین در مغز باعث افزایش افسردگی و مود پایین می شود. این هورمون ایجاد حس لذت بخشی در بدن ماساژ گیرنده می کند، همان حسی که پس از رفع اسپاسم عضلانی و درد، باعث می شود تا ماساژ گیرنده یک خواب سبک و کوتاهی را در حین ماساژ تجربه کند و یا بعبارتی دیگر حس خوب ماساژ فوق ریلکسی را داشته باشد. 

نقاط دردناک یا نقاط ماشه ای یا Trigger Points

حتما شما نیز مثل سایرین، تجربه حس دردناکی را در نقطه ای از بدنتان  داشته اید. گویی درد را با آمپول در نقطه ای خاص از بدنتان تزریق کرده باشند. اما واقعا چه اتفاقی در بدن رخ می دهد که این حالت بوجود می آید؟ در ادامه به توضیح آن می پردازیم. در علم ماساژ، به این نقطه ها، نقاط ماشه ای یا Trigger points تریگر پویت ها اطلاق می شود اما چه عواملی باعث ایجاد این نقاط دردناک می شوند؟! 

حتما بافت عضله انسان را در تصاویر موجود در کتاب‌ها یا فضای مجازی دیده اید. بدن انسان از بافت‌های عضلانی متعددی تشکیل شده است که هر کدام فراخور حرکتی که دارند، با انجام حرکات انقباض یا انبساط ، حرکت رفت و برگشتی را در اندامی خاص، حاصل می شوند. هر عضله از تارهای عضلانی متعددی تشکیل شده است که با در کنار هم قرار گرفتن این تارها، فرم خاصی به خود می گیرند که دارای ابتدا و انتها می باشند. همانطور که در مقاله قبلی، اندکی به آن اشاره شد، افرادی که طیف حرکت یکنواختی را در کار و امور روزانه خود، تجربه می کنند، دچار اسپاسم عضلانی، در عضله ای که بیشتر درگیر شده است، می شوند و واکنش عضلات به این فشارها بصورت درد در قسمتی یا نقطه ای از عضله مورد نظر می باشد. درواقع نقاط ماشه ای، یک نقطه حساس یا گره در عضله می باشد اما اینکه این مکانیسم چطوری عمل می کند، در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت. 

ایجاد حرکت در اندام، حاصل یک پیام عصبی از مغز به عضو مورد نظر می باشد که با انقباض یا انبساط عضله، در عضو مورد نظر همراه است. حال اگر این انقباض یا انبساط و یا بعبارتی دیگر حرکت رفت و برگشت، با تعداد بیشتر و در مدت زمان بیشتری انجام شود، باعث ایجاد تنش و درد در عضله می شود. البته نه تنها با انجام بیشتر حرکات رفت و برگشتی، بلکه با داشتن فاز سکون و بی حرکتی ( در خصوص پشت میز نشین ها ) خود باعث ایجاد گرفتگی در عضله ای خاص می شود. با داشتن سکون در دامنه حرکت یا درواقع ساکن نگه داشتن عضله در فاز حرکتی خاص که باعث شود آن عضله برای مدت طولانی در فاز حرکتی انقباض یا انبساط قرارگیرد. در این صورت با کوتاه شدن عضله در اثر انقباض، ایجاد درد و ارسال پیام عصبی حس درد به مغز مواجه خواهیم شد. درواقع نقطه ماشه ای درست در زیر عصبی که این پیام را به مغز ارسال می کند، ایجاد می شود. 

دردهای بافت همبندی عضلات Myofascial Pains

درد چگونه در بدن پخش می شود؟ علت کوفتگی بدن چیست؟ 

حتما این سوال پیش می آید که: چرا وقتی گرفتگی در عضله ای خاص ایجاد می شود، فرد دچار کوفتگی و مود پایین در کل بدن خود می شود؟ در این خصوص می بایست نخست توضیحی کوتاه درباره فاشیاها Fasciae یا بافت‌های همبند عضلات، به شما عزیزان ارائه کنم. همانطور که پیشتر توضیح دادم، بدن انسان از تعداد زیادی عضله تشکیل شده که هر کدام عملکرد و فعالیت خاص خود را داراست اما از لحاظ کلی، بافت‌های عضلانی بصورت مخطط یا اسکلتی، صاف مثل معده و خاص مثل قلب می باشند که ساختاری خاص دارند اما آنچه که ماسورها بیشتر با آن سر و کار دارند، عضلات اسکلتی یا مخطط  می باشد که به نوعی، تمام اسکلت بدن را کاور می کنند. این عضلات بصورت لایه لایه درکنار هم قرار گرفته اند که باعث حرکت در اندام مختلف می شوند. تمام این عضلات با سیستم عصبی مرکزی بدن درارتباط هستند. هنگامی‌که قسمتی از بدن بر اثر ایجاد فشار نامتعارف یا ضربه و یا فعالیت مداوم و حتی عدم فعالیت و قرار گرفتن در فاز سکون و کم تحرکی، دچار کرختی یا کوفتگی می شود و یا با تجمع اسید لاکتیک مواجه می شود، درد نه تنها در آن عضله، بلکه گاهی در عضلات جانبی دیگر نیز ملموس می شود. بافت‌های همبند، از آنجائیکه با اعصاب مشترکی با یکدیگر درارتباط هستند، این حس کرختی و کوفتگی در بدن یا عضلات درگیر را به ما القاء می کنند لذا با ماساژ اعصاب پارااسپینال ( اعصاب آنها در کنار ستون مهره ها قرار گرفته و به مغز مننقل می شوند) باعث کاهش درد در عضله ای می شویم که اعصاب آن عضله در آن ناحیه قرار دارند. این حرکات که تحت عنوان ماساژهای پارااسپینال موسوم می باشند، درکاهش دردهای بافت‌های همبند بسیار مفید و موثر می باشند. 

در مقالات بعدی توضیحات بیشتری در این خصوص خدمت شما ارائه خواهد شد. با مقالات ترونیس ماساژ همراه باشید.